Gardinskena eller gardinstång?

I den här guiden kommer vi vägleda dig i valet av skena eller gardinstång och valet mellan tak- och väggmontering. Vi har valt att dela in denna guide i två delar där vi först går igenom gardinstångens och gardinskenans olika fördelar och egenskaper. I nästa del berättar vi om hur du ska tänka när du väljer mellan tak- och väggmontering genom att förklara när de olika lösningarna passar bäst.

 

 

1. Gardinstång eller gardinskena?

För att kunna ta rätt beslut mellan gardinskena och gardinstång så är det bra att veta deras respektive egenskaper och skillnader. Detta kommer göra det enklare för dig att veta vilket alternativ som passar bäst i ditt hem. Nedan har vi därför sammanställt deras olika egenskaper.

Gardinskenor

 • Stilren och modern känsla - Fördelen med en gardinskena är att du får ett stilrent och modernt uttryck som smälter in i interiören.
 • Montering i både tak och vägg - Gardinskenor går att monteras både i tak och vägg vilket ger dig fler möjligheter i din upphängning.
 • Gardinen döljer skenan - Väljer du att hänga upp dina gardiner med gardinkrokar för gardinskena kommer gardinens ovankant gå i linje med skenans ovankant. Detta ger ett stilrent intryck där skenan smälter in i interiören.
 • Enkelt att dra gardinerna fram och tillbaka - Med gardinskenor hängs gardinerna upp på glidöglor. Glidöglor gör gardinerna enkla att dra fram och tillbaka längs skenan, perfekt för fönster- eller väggpartier där du ofta flyttar på gardinen.

Gardinstång

 • Klassisk stil - Gardinstänger ger en tidlös och klassisk upphängning och passar till flera olika typer av gardinupphängningar som öljetter, kanalband och veckbandsgardiner.
 • Väggmonteras - Gardinstänger kan endast väggmonteras, vill du ha gardiner från tak till golv så är därför gardinstång inget alternativ.
 • Dekorativt inslag - Tillskillnad från gardinskenor som smälter in i interiören så blir gardinstänger en del av inredningen. Gardinstången blir ett dekorativt inslag i hemmet som sätter en personlig prägel i interiören.

Nu har du förhoppningsvis fått den information du behöver  för att kunna välja om ni vill ha en skena eller en gardinstång. Vi kommer nu gå vidare till nästa steg där vi pratar om vägg eller takmontering.

2. Tak eller väggmontering?

För att du enklare ska kunna välja mellan tak- eller väggmonterade gardiner så har vi punktat upp deras olika egenskaper och fördelar.

Takmontering

 • Känslan av en högre takhöjd - Gardiner från tak till golv ger illusionen av mer rymd i rummet. Detta ger en exklusiv atmosfär som lyfter hela rummet.
 • Bra för mörkläggning - Vill du dämpa ljusinsläppet så är takmonterade gardiner det bästa alternativet eftersom man på så sätt minimerar risken att ljus läcker in ovanför gardinen.
 • Modern hotellkänsla - För den som vill ha en gardinupphängning som ger samma lyxiga känsla som på hotell så är takmonterade gardiner ett måste.
 • Färre tillbehör - Takmonterade skenor är enkla att sätta upp och kräver få tillbehör.

Väggmontering

 • Fler valmöjligheter med placeringen - Väggmonterade skenor och gardinstänger ger dig möjligheten att styra höjden eftersom du kan välja fritt vart på väggen dom ska monteras.
 • Sänker takhöjden - I vissa rum, där du har en extremt hög takhöjd kan man ibland ha behovet av att krympa takhöjden för en mer ombonad känsla. Då kan väggmonterade gardiner vara att föredra.
 • Bra för att inte dölja stuckaturer - Har du vackra stuckaturer som du inte vill dölja? Då är väggmonterade gardiner ett bra alternativ.

 

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig med ditt val mellan gardinskena och gardinstång samt tak- och väggmontering. Se gärna våra andra guider om hur du väljer rätt längd och placering på din tak- eller väggskena nedan.

Takskena - välj rätt längd och placering

Väggskena - välj rätt längd och placering

Gardinstång - välj rätt längd och placering

 

Curtain Rale

Hitta dom perfekta gardinskenorna för ditt hem

 

Publicerad: 2023-01-17 09:51 Skriven av: Evelid