Hur breda gardiner ska jag välja?

När du väljer bredd på gardinen ska du ta hänsyn till tre faktorer:

  1. Täckmått - vilken bredd vill du att gardinerna ska kunna täcka?
  2. Parkeringsytor - hur mycket vägg har gardinerna att hänga på bredvid fönstret?
  3. Vad passar bäst - hur breda gardiner ska du ha för snyggast slutresultat?

1. Täckmått

Täckmått motsvarar den bredd du vill att gardinerna ska täcka för att exempelvis skydda mot insyn, mörklägga eller dölja en garderob. Även om själva gardinen är exempelvis 150 cm bred kommer den bli smalare när man krokat den. Inne på varje produkt har vi därför skrivit ut gardinens täckmått när den är krokad i produktbeskrivningen. På så sätt kan du enkelt räkna på hur många gardiner du behöver för att täcka just ditt fönster eller väggparti.

Tips! Ska du ha mörkläggningsgardiner är det viktigt att dom inte bara täcker fönstret utan även täcker några decimeter ut från varje sida om fönstret, då minimeras risken att ljus läcker in från sidorna. För bästa mörkläggning rekommenderas gardiner som täcker hela väggpartiet eftersom detta reducerar ljusinsläppet från sidorna av gardinerna maximalt.

2. Parkeringsytor

Med parkeringsyta menas det väggparti som finns tillgängligt vid sidan av fönstret för gardinerna att hänga på när man inte vill ha det fördraget framför fönstret. Har du stora väggytor att parkera gardinerna på bredvid fönstret så kan du välja både gardiner i enkel och dubbel bredd. Har du en stor parkeringsyta vid ena sidan om fönstret och en liten parkeringsyta vid andra sidan kan du exempelvis välja en gardin i enkel bredd för det lilla väggpartiet och en gardin i dubbel bredd för det breda väggpartiet. På så sätt anpassar du gardinupphängningen efter parkeringsytorna. För att du ska veta hur mycket plats våra gardiner tar ihopdragna finns denna information utskriven under varje gardins produktbeskrivning. På så sätt kan du enkelt räkna på hur många gardiner som får plats bredvid ditt fönster. Behöver du hjälp? Kontakta gärna våra gardinrådgivare på info@evelid.se eller på telefon 08-661 81 80.

3. Vilken gardinbredd är snyggast?

Utöver dom praktiska faktorerna så är dom utseendemässiga aspekterna också viktigt vid valet av gardinbredd. Så länge det finns plats rekommenderar vi alltid breda gardiner då mer tyg och veck kommer ge en exklusivare och mer ombonad känsla, något som är extra viktigt när du har högt i tak. Om du väljer gardiner i enkel bredd när du har högt i tak finns risken att gardinerna ser oproportionerliga ut, som smala tarmar. Då får du inte alls den maffiga effekten som man vill ha med skräddarsydda gardiner. Har du därför plats med breda gardiner rekommenderar vi alltid att du ska välja det. 

 

CTA Curtain

Måttbeställ dom perfekta gardinerna för ditt hem

 

Publicerad: 2023-01-11 13:51 Skriven av: Evelid